17. mai

17-mai

Dagen blir feiret på mange måter. Den mest kjente er barnetoget, hvor barn fra hele landet deltar og går i tog på hjemstedet sitt. Det første barnetoget 17. mai gikk i 1870 i Kristiania, som Oslo den gang het. Det var et rent guttetog på ca 1 200 gutter. Etter det har barna i Norge gått i tog 17. mai.  Barna har på seg festklær og har med seg norske flagg. Mens de går i toget, vifter de med flagget og roper hurra. Forrest i toget marsjerer et musikkorps som spiller 17. mai-musikk. Barnetoget pleier å være på formiddagen mellom ca klokka ti og ett. 

I Oslo er det et langt barnetog, som tar flere timer. Alle grunnskolene i byen som ønsker, kan delta. Barnetoget marsjerer opp Karl Johans gate, og opp til Slottet. På slottsbalkongen står kongefamilien og vinker til barnetoget, og barna roper hurra for kongefamilien og for dagen. 

For mange starter 17. mai tidlig om morgenen. Da legges det blant annet ned kranser på gravene til mennesker som har hatt betydning for landet vårt. Mange samler seg for å spise 17. mai-frokost sammen.
På ettermiddagen pleier barn og foreldre å møtes på skolene til barna. Der er det leker, og taler for dagen. 

I løpet av dagen er det mange ulike arrangementer og taler. Talene skal minne oss om vår selvstendighet som nasjon, og de menneskene som skapte det nye Norge i 1814, og de som har fulgt etter og har arbeidet for at landet vårt skal være et trygt, godt og et så rettferdig land som mulig å leve i. 

 

Foto: Osloskolen