Hovedseksjon

Språket er nøkkelen til samfunnet og arbeidslivet

Elevbesøk - Helsfyr VO

Jihed og Chaimae besøkte klassen til Eva Brodersen hvor de fortalte om sin tid på norskkurs på Oslo VO Helsfyr og sine erfaringer. Deltakerne fikk gode tips både i forhold til hvordan de kan lære bedre norsk og finne seg en jobb. 

 

Intervju med Jihed

Jeg synes det er lett å lære norsk sammenlignet med fransk. Men uansett må man studere etter skolen. Jeg gikk på norskkurs 3 ganger i uka og jeg lærte masse av min lærer - særlig grammatikk og vokabular. Samtidig må man kunne mange ord. Grammatikk er som et hus man må bygge samtidig som man må øve, prøve og gjøre feil. Jeg gikk også på flere språkkaféer for jeg hadde masse tid! Jeg og en annen i klassen ble bedre enn de andre for vi øvde utenfor skolen. Vi fikk flere frivillige oppgaver og jeg skrev mye. Læreren rettet tekstene mine og jeg skrev igjen! Dette er noe jeg kan anbefale til alle som går på norskkurs.

Nå skriver jeg mye i jobben min som konsulent. Det er to ting som jeg mener er veldig viktig:

  1. Språk - det er nøkkelen til samfunnet og møte med mennesker, man må snakke på en pen måte. Det er viktig å jobbe mye med språket ved siden av kurset, som bare er 12 timer i uka - det er ikke nok! Jeg har en venn som gikk på kurs 20 timer i uka og han er fortsatt ikke så flink. Det er fordi han bare snakker arabisk etter skolen.
  2. Det er også viktig å ha et nettverk. Samtidig er det viktig å ha et mål for da klarer dere å integrere dere! 

 

Spørsmål fra elevene:

Hvordan fikk du jobb?

Jeg sendte meldinger via LinkdIn til flere arbeidsgivere og spurte om å få en praksisplass hos dem. Hvis du kan lære norsk på kort tid kan det være en god mulighet å få deg en praksisplass for å vise dine kvalifikasjoner og ferdigheter. Det er derimot viktig å kunne norsk godt for å få seg en fast jobb. Jeg hadde en kollega som jobbet hos oss i tre år og han fikk ikke forlenget kontrakten fordi han ikke kunne norsk godt nok.

Å lære norsk er hardt arbeid, men det er bare midlertidig, det er vanskelig, men det varer ikke evig. Jeg sa til meg selv: "Du sliter kanskje med norsk nå, men det varer bare i 1-2 år".

Hvordan husker du ord?

Jeg skrev ned alle ord jeg synes var viktige i en bok og oversatte dem. Så hører jeg nyheter hver morgen. I første omgang forsto jeg ingenting. Jeg forsto ikke folk på arbeidsplassen for det er mange forskjellige nivåer, gatespråk. Det er også viktig å delta i forskjellige aktiviteter som ski, håndball osv.  for å komme i kontakt med nordmenn. Jeg trener judo og snakker masse norsk i klubben.

Jeg gikk på B2 kurs i norsk og lærte mange idiomatiske uttrykk. Jeg skrev mye, om og om igjen. Min venn fra norskkurset leste aviser, hørte nyheter og har mange norske venner - men han er ikke like flink. Selv om han kjenner reglene for språket, bruker han dem ikke.

Rådgiveren på Oslo VO Helsfyr ga meg også mange gode tips!

Dere må skrive og øve, ellers kommer dere til å snakke gatespråk med mange feil! Og da er det vanskeligere å bli integrert i samfunnet. 

 

 

Chaimae fra Marokko

Chaimae forteller at hun jobbet mye med skriftlige oppgaver, og rettet oppgavene ved å skrive de både 2 og 3 ganger. Hun tok norskprøven etter ett år. 

Hun forteller at hun visste lite om hvordan man skaffer seg jobb og nettverk. Derfor startet hun på et kurs hos Nav som het kompetanseformidling og nettverksbygging. Der fikk hun vite at bare 30 % av stillingene som er ledige er utlyst på nettet. Så hun måtte tenke på andre måter å finne seg en jobb.  Jeg måtte ut av komfortsonen som hun sier.

 - Jeg ringte til bedrifter. Det er viktig å legge igjen et godt inntrykk så de husker deg, sier hun. 

Her er et godt tips: Ring bedrifter og snakk med folk du kjenner!

Chaimae er en nyutdannet sivilingeniør innen bygg og anlegg.

 - Jeg hadde ingen erfaring fordi jeg er nyutdannet. Jeg fikk likevel to jobbtilbud. Blant annet i et rådgivingsfirma som jobber med prosjektering og beregning. Så det er ikke umulig!  Du må være den beste versjonen av deg selv», sier hun. 

 - Men jeg hadde en ambisjon om å jobbe med prosjektledelse. Det er drømmejobben min. Jeg søkte jobber og jeg ringte til avdelingssjefer. Jeg viste dem at jeg var interessert og jeg stilte mange relevante spørsmål.  

 - Etter tre ukers ansettelse i det rådgivende firmaet, fikk jeg tilbud fra Boligbygg, i det offentlige. Og her er jeg nå! Jeg skal utvikle meg til å bli en prosjektleder. Det kommer hvis du har en vilje, for jeg ville bruke min kompetanse!  

 - Dessuten er det viktig at dere lærer dere norsk, sier hun til slutt.

Vi ønsker alle deltakere på norskkurs lykke til videre med norskopplæringen og Chaimae og Jihed lykke til videre i arbeidslivet.

 

Foto: Eva Brodersen (lærer) 

Jihed fra Qatar

Jihed kommer fra Qatar og har utdanning innen bachelor og master i økonomi og administrasjon fra Qatar University. Morsmålet hans er arabisk og han lærte seg fransk da han bodde i Frankrike. 

Jihed fra Qatar

 

Chaimae fra Marokko

Chaimae kom til Norge fra Marokko for 2 år siden. Hun er utdannet sivilingeniør innen bygg og anlegg. Hun gikk ett år på norskkurs, 3 dager i uka her på Oslo VO Helsfyr.  

Bilde - Chaimae Marokko