Fridager i mai

17-mai

Kom mai du skjønne milde, er en vårsang vi sang da vi var barn. Og vanligvis er mai en fin og mild måned. Og lys er den jo også.

Og det er altså i mai at vi kan oppleve flere frittstående fri- og høytidsdager enn i noen annen måned. Det er to offentlige høytidsdager i mai som alltid faller på samme dato. Det er 1. og 17. mai. Den første er arbeidernes dag, og den andre er nasjonaldagen vår. Begge dagene feires, i sær nasjonaldagen. Den er en stor festdag for alle som bor i landet. Begge disse dagene er fridager, men faller de på en lørdag eller søndag, får vi ikke nyte godt av en ekstra dag fri.

De andre offentlige høytidsdagene i mai er ikke knyttet til bestemte datoer, men til bestemte ukedager og er forbundet med påsken. Påsken er en bevegelig høytid, det vil si at den kommer til ulik tid hvert år. De to høytidene som kommer etter påsken faller derfor også på ulike datoer hvert år. Den første av disse er Kristi Himmelfartsdag og den andre er pinsen. Den første kommer 40 dager etter påske, og er alltid en torsdag. I år er det 30. mai. Pinsen følger halvannen uke etter Kristi Himmelfartsdag. Den er alltid på en søndag og mandag, i år er det 9. og 10. juni.

Enkelte år kommer pinsen i juni, og da får vi en ekstra fridag (mandag) i juni i stedet for i mai. 

 

Foto: Osloskolen