Lofotfisket - hvor kommer torsken fra?

Lofotfisket

Lofoten er en øygruppe ut mot havet i vest i Nord-Norge, og hver vinter, i januar, kommer store mengder torsk fra Barenstshavet for å legge egg i havet utenfor Lofoten. Torsken trekker mange fiskere til Lofoten, og fra januar til april er det et livlig fiske her, som vi kaller Lofotfisket.

Det har vært drevet fiske i Lofoten i flere hundre år, og fisket har ikke bare vært en viktig inntektskilde for folk langs kysten, men også for hele landet. Enkelte år har det vært store mengder fisk, andre har det vært mindre. Inntekten til fiskerne har derfor vært svært varierende. 

I dag er fisket regulert. Det er for at det skal komme nok torsk til Lofoten om vinteren også i fremtiden. 

 

Du vet kanskje hva tørrfisk er? Kanskje har du også spist det? Tørrfisk er fisk, oftest torsk, som har hengt til tørk i flere måneder. Vi kan spise tørrfisk på to måter:

1) som tørr; da må vi banke den først, og

2) vi kan legge den i vann en uke, og deretter koke den, og spise den med tilbehør som bacon, kokte poteter og erter. 

Denne retten kan du få på restauranter i Lofotområdet, og er noe av det beste landsdelen kan by på. 

Tørrfisken fra Røst er kjent, og eksporteres i store mengder til land som for eksempel Italia og Portugal. Tørrfisken er Norges første eksportvare. 

Under Lofotfisket spiser lokalbefolkningen mye torsk. Det vanligste er å koke fisken, og servere den med kokte poteter og gulrøtter. Mange spiser også rognen og leveren til torsken. 

Det er også mulig for folk flest å bli kjent med Lofotfisket. Det arrangeres torskefiske for turister, og hvert år er det en konkurranse om å få den største torsken. Den kan bli opptil 60 kilo tung og være helt opp til 2 meter lang. 

 

Har du spist tørrfisk noen gang? Hvordan spiste du den?