Hovedseksjon

Fremtidens voksenopplæring

Bruk av smartbriller i undervisning

Fremtidens voksenopplæring: Helsfyr VO viser vei med fleksibel og innovativ læringsteknologi

Helsfyr VO har siden januar 2023 utforsket hvordan innovativ læringsteknologi kan bidra til mer fleksibel voksenopplæring. Prosjektet er finansiert av Delprogram sysselsetting, og er nå i en spennende utviklingsfase. Vi samarbeider tett med NAV og andre voksenopplæringssentre i prosjektet.

Uttesting fire piloter

Gjennom fire piloter tester skolen ut og implementerer teknologi for å gi flere deltakere mulighet til å delta i og fullføre opplæring. Vi ønsker å finne løsninger for deltakere som av ulike årsaker har utfordringer med tradisjonell klasseromsundervisning. De fire pilotene, som alle har som mål å redusere fravær og frafall, er:

AV1-robot i klasserommet:
Denne innovative løsningen lar deltakere med helseutfordringer eller omsorgsoppgaver delta aktivt i undervisningen hjemmefra. Erfaringer viser at AV1-roboten bidrar til økt tilstedeværelse og bedre læringsmiljø. Av1-robot er implementert ved Oslo VO Helsfyr, og utforskes på Oslo VO Skullerud.

Digital veiledning med smartbriller:
Ved å ta i bruk smartbriller kan lærere gi direkte veiledning til deltakere i arbeidspraksis, uansett hvor de befinner seg. Dette gir en unik mulighet for tett oppfølging ute i arbeidslivet.  

Hybridkurs:
Hybridkursene på norskavdelingen kombinerer klasseromsundervisning og undervisning på nett (Teams). Kurset passer for deltakere som av ulike årsaker ikke kan følge ordinær klasseromsundervisning hver dag, og gir deltakerne fleksibiliteten til å velge klasseromsundervisning eller digital deltakelse ut fra livssituasjon.

Tolærerordning, avansert klasseromsteknologi og fokus på digital kompetanse sikrer et inkluderende og engasjerende læringsmiljø for alle. Skolen er også i gang med å teste ut hybridkurs på kveldstid på FOV. 

Kunstig intelligens:
Gjennom nettstedet Voki.no, utviklet av prosjektet, får deltakere tilgang til en rekke språkboter basert på kunstig intelligens. Disse botene tilbyr blant annet tekstretting, oversettelse, grammatikkhjelp og tilpassede læringsressurser. I tillegg utvikler vi nettkurs med KI-innhold, utforsker KI-avatarer og benytter KI i administrasjon.  

Fra utvikling til impIementering

I utviklingsfasen vil de tre pilotene - digital veiledning med smartbriller, hybridkurs og kunstig intelligens - videreutvikles og implementeres i større skala.

Engasjementet rundt prosjektet har vokst, og prosjektgruppa har blitt utvidet i løpet av det siste året. Aina Storvik Aspnes er prosjektleder, og Kjetil S. Roppestad, Ellen Engebretsen og Tollef Kristensen er engasjerte, flinke delprosjektledere for hver sin pilot. Alle er entusiastiske og ser lyst på fremtiden: «Vi har vist at innovativ læringsteknologi kan utgjøre en betydelig forskjell for voksne som ønsker å lære, og vi gleder oss til å fortsette dette viktige arbeidet.» Nå er det også satt i gang følgeforskning på prosjektet, for å måle effekten av det som blir gjort.  

Prosjektet vil fortsette å være en pådriver for innovasjon og fleksibilitet i voksenopplæringen, og deler jevnlig av sine erfaringer og kompetanse med andre utdanningsinstitusjoner og NAV. 

Smartbriller i undervisningen

Veiledning via smartbriller.

Smartbriller-005.jpg

AV1 - læringsrobot

Delta i undervisningen hjemmefra med AV1 læringsrobot. 

AV1-robot.jpg

Hybridkurs

Kurs som kombinerer fysisk og digital deltagelse/undervisning. 

Hybridkurs-009.jpg

KI i undervisningen

Bruker KI (Kunstig intelligens) i undervisningen via nettstedet voki.no 

KI-Voki-012.jpg