God påske

Paaske 2017

Før påsken har mange skoler og hjem påskeaktiviteter. Da maler man egg, pynter med kylllingfigurer og  pynter med påskeliljer. Barna får påskeegg med godteri. 

Disse tradisjonene er gamle, og har egentlig ikke noe med kristendommen å gjøre. Det er gamle tradisjoner som feirer våren,  det nye liv  og fruktbarhet. Men de kristne har tatt til seg tradisjonene og gitt dem en ny kristen betydning. 

Påsken er opprinnelig en jødisk høytid. Jødene kaller det Pesach. De feirer at Gud hjalp dem å komme seg ut av slaveliv i Egypt  for 3300 år siden. Gud straffet egypterne med å drepe alle egypternes førstefødte sønner ved å sende en dødsengel hjem til dem.  Alle jøder fikk beskjed om å merke sine dører med saueblod. Alle dører som var merket gikk engelen forbi, og jødenes barn ble spart. Pesach betyr  ”å gå forbi”.  Etter denne straffen fikk jødene lov av faraoen til å reise ut fra Egypt  til Kanaan (dagens Israel).

Jesus levde i Kanaan, og var selv jøde. Bibelen forteller at han ville feire påsken i Jerusalem. Søndagen før påskehelgen kom han ridende til byen på et esel. Mange mennesker hadde stor respekt for  ham, og møtte ham utenfor byporten. For å vise ham sin respekt la de palmeblader på veien foran ham. Denne søndagen kalles derfor Palmesøndag. 

De jødiske prestene i Jerusalem mente Jesus hadde fått for stor makt over mange av menneskene.  De var redde for sin egen makt. De likte ikke at  Jesus var så populær.  De ville ha ham arrestert og dømt til døden.  Det var romerne som styrte over Kanaan på den tiden. De overbeviste den romerske guvernøren om at Jesus planla et opprør mot romerne, siden hans tilhengere kalte ham ”Jødenes konge”.  

Torsdagen  samlet Jesus sine disipler til et påskemåltid, noe som var tradisjon blant jødene. Han sa til dem at han visste at han snart ville bli arrestert, og at dette måltidet ville bli det siste sammen. Han vasket sine disiplers føtter, og han sa at brødet og vinen de spiste skulle være til minne om ham. Siden den gang  har prestene i kirken delt ut en bit brød og litt vin under gudstjenestene til minne om Jesus. Det kalles for Nattverd. Dagen for det siste måltidet med Jesus kalles for Skjærtorsdag, som betyr ”renselsestorsdag”.  I Norge er Skjærtorsdag hellig og en fridag. 

Det var en vanlig straff på denne tiden.  For de kristne var det en trist dag, og den føltes lang og vond. Den kalles derfor ”Langfredag”.  Jesus døde på korset og ble lagt i en hule som ble lukket med en stor stein. Langfredag er en veldig hellig dag for de kristne, som markeres med sorg i kirkene.

Men tidlig søndag morgen ble det oppdaget av graven til Jesus var tom. En engel fortalte to kvinner som kom til graven for å pynte den at Jesus var stått opp fra de døde.  Senere viste Jesus seg for sine disipler og var sammen med dem i 40 dager før han dro opp til Gud i himmelen.   Søndagen Jesus sto opp fra de døde kalles 1. Påskedag. Denne dagen er det aller helligste dagen, og  det er en gledens dag. For de kristne er Jesus´ oppstandelse bevis for at han var Guds Sønn.