Hovedseksjon

1. mai

Første mai

Den første feiringen i Norge var i 1890, og fra 1947 ble 1. mai en fridag.

Hvert år er det demonstrasjonstog mange steder i Norge. Man demonstrerer for like rettigheter for alle, og først og fremst for å fremme arbeidernes krav om gode arbeidsforhold.

 Arbeiderne i Norge hadde det vanskelig i gamle dager. De hadde lange arbeidsdager, lav lønn og lite eller ingen ferier. De fleste var veldig fattige. De bodde dårlig, de frøs om vinteren, og det var mye sykdom. Mange døde tidlig.

Det har tatt mange år å få de rettighetene som arbeidere og andre ansatte har i dag.

Nå må alle arbeidsgivere følge Arbeidsmiljøloven. I denne loven finner vi regler om arbeidstid, lønn og trygghet på jobben. 

Vi ønsker alle en god første mai.

Ta deg en tur til sentrum. Fra klokka 11.25 er det program på Youngstorget, og demonstrasjonstoget går derfra klokka 12.45. Hvis du heller vil gjøre noe annet, kan du gå deg en tur og kjenne at nå er det vår og mai måned. 

 

Illustrasjon: Kirsti Holmboe 

Rettigheter og plikter i arbeidslivet

På nettstedet NyiNorge kan du lese om plikter og rettigheter i arbeidslivet. På siden til Arbeidstilsynet kan du finne ut mer. Hvis du er ansatt et sted, kan det være lurt å være medlem av en fagforening. Fagforeninger hjelper medlemmer som får problemer på jobben. Les mer om fagforeninger her.

Fagforeninger og rettigheter

Her er noen eksempler på rettigheter som ansatte i Norge har fått, blant annet gjennom fagforeningenes arbeid:

37,5 timers uke, 4 ukers ferie, trygge arbeidsforhold, forhandlinger om lønn, rett til å streike, grenser for overtidsarbeid, likelønn for kvinner og menn, rett til sykepenger, vern mot å miste jobben uten grunn og rett til pensjon.